• Bezwaar tegen woningen bij OVV‘67: ‘Focus ligt te veel op voetbalveld‘
  6 apr 2019
 • Uit de BN De Stem van zaterdag 6 april.

  OOSTEIND - Een groep bewoners van Oosteind ziet niets in de woningbouwplannen op het veld van OVV‘67. Het gaat om zestien huishoudens, direct omwonenden. "De focus ligt te veel op het voetbalveld", zegt woordvoerder Olaf Nooteboom. "Eerdere toezeggingen om andere locaties te onderzoeken, lijken van tafel."
  Het plan behelst voorlopig twintig tot dertig huizen en wordt gesteund door de Vereniging Belangen Oosteind (VBO) en Werkgroep Dorpshart. Zij willen graag snel duidelijkheid over OVV‘67, omdat de woningbouw samenhangt met nieuwe kleedkamers en mogelijk een nieuwe kantine voor de voetbalvereniging. De kleedlokalen zijn dringend aan vervanging toe.
  "Ons vrije uitzicht verdwijnt", meent Nooteboom. "We hebben geen last van OVV‘67 en kunnen nu tot aan AVRI kijken. Daarnaast is onze privacy weg, omdat de nieuwe woningen grenzen aan onze achtertuinen."
  Vorig jaar presenteerde de Werkgroep Dorpshart een visie om Oosteind een impuls te geven: verplaatsing van de dorpshuisfunctie naar de kerk en bouw van huizen om de leefbaarheid overeind te houden. "Wij onderschrijven die visie", benadrukt Nooteboom. "Maar de impact voor ons wordt onvoldoende serieus genomen. Er wordt halsstarrig vastgehouden aan de locatie OVV‘67. Beter zou het zijn om de discussie rond de kleedlokalen los te knippen en voor de club tijdelijke maatregelen te nemen."

  ‘Niet betrokken‘

   De Werkgroep Dorpshart hield een enquête naar de woonbehoefte onder de inwoners van Oosteind. Over de betrouwbaarheid hebben de bezwaarmakers hun twijfels. Ook de gemeente Oosterhout doet onderzoek en bekijkt diverse scenario's. B en W willen in mei een principebesluit nemen. Al enige tijd hangen woningbouwplannen bij op het voetbalveld boven de markt. Nooteboom: "Maar het is nog nooit zo concreet geweest als nu. Wij vragen om een gedegen onderzoek." De zestien huishoudens vinden dat ze heel laat zijn geïnformeerd. "We hebben de berichten in de media gelezen, maar niet iedereen houdt altijd alles bij. We zijn op geen enkele wijze actief betrokken bij de totstandkoming van de plannen. Ik denk dat het anders was binnengekomen als de initiatiefnemers eerst langs waren gekomen om een bak koffie te drinken bij de direct omwonenden." Voor Nooteboom is het duidelijk. "Mocht het plan doorgezet worden, gaan we de bezwaarprocedure volgen."
  "Het was iets chiquer geweest als we de direct omwonenden eerder hadden betrokken bij het plan", reageert Ad Caron namens de Vereniging Belangen Oosteind op de kritiek van de direct omwonenden van het OVV‘67-veld. Zij hadden liever gezien dat ze in een vroeg stadium waren betrokken. "Dat is niet gebeurd en is niet zo handig." Hij maakt  een nuance: "Wij hebben als VBO vijf ledenvergaderingen op een jaar. Daar zijn 52 verenigingen bij betrokken en dus ook de buurtverenigingen. De buurtvereniging bij OVV‘67 was op de vergaderingen vertegenwoordigd en is op de hoogte geweest."

  Vertraging

  Volgens Caron zijn de bezwaarmakers als ‘stakeholder‘ toegevoegd in de planvorming. Een bezwaar kan de woningbouwplannen flink vertragen. "Eind volgende week hebben we een gesprek met de gemeente Oosterhout en vragen we: hoe nu verder?" Begrip is er voor de bezwaren van de omwonenden. "Het is altijd spannend als het in je achtertuin gebeurt. We nemen dat zeker mee naar de gemeente. Voor ons staat het algemeen belang voorop, om leven in de brouwerij te brengen."